Cablarea structurata reprezinta baza tuturor echipamentelor de comunicare dintr-o companie si presupune realizarea unei singure infrastructuri de comunicare ce va sustine diferite echipamente, cum ar fi : calculatoare, telefonie, servere, switch-uri, routere, sisteme de supravechere sau de securitate. Acesta retea trebuie sa permita conectarea, rapida, flexibila, eficienta si fiabila a oricariu tip de echipament in aceasta infrastructura.
O astfel de infrastructura va garanta transparenta pentru utilizatori, fiind foarte usor de folosit. Aceasta investitie va va aduce urmatoarele beneficii:
> Reducerea costurilor de administrare
> Imbunatatirea vitezei traficului
> Atasarea unor noi echipamente,servere se va face foarte usor
> Va permite schimbari ale pozitiei calculataorelor fara alte investitii
> Folosirea aceluiasi mediu cablu, canal cablu pentru transfer voce, date , telefonie, sisteme de supraveghere si sisteme de securitate
Orice infrastructura este unica, deoarece acesta se va dezvolta in functie de nevoia fiecarei companii. Se va tine seama de structura arhitecturala a cladiri, de produsele ce vor fi folosite pentru conexiuni, ce functii va avea instalatia de cablu si ce echipamente de retea vor fi instalate.
O cablare structurata profesinala consta in elaborarea unui plan detaliat inainte de a incepe implementarea. Aici se vor stabili cateva etape :
> Se va stabili topologia retelei
> Se vor analiza nevoile firmei in ceea ce priveste fluxul de informatii
> Se vor alege echipamentele de retea si locul unde acestea vor fi instalate
> Se vor alege magistrarele de transport al retelei
> Se va stabili pe unde vor trece traseele de cablu si unde vor fi pozitionate prizele de retea
> Se va elabora un plan de proiectare a retelei